Bestaat er echt zoiets als 'verstevigende creme'?

Anti-verouderingscrèmes werken niet. Mensen geloven graag in sprookjes en cosmeticabedrijven verdienen daar veel geld mee. Er is echter één uitzondering: vitamine A zuur-crème. Op recept verkrijgbaar bij de apotheek. Sinds de jaren tachtig is met een stuk of twintig - placebo-gecontroleerde - wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat deze crème echt effect heeft op rimpels.

Van origine is het een anti-acnémiddel, maar het bleek ook een gunstige uitwerking te hebben op het huidverouderingsproces. Vitamine A zuur, een afgeleide van vitamine A, verwijdert dode huidcellen, waardoor de huid egaler wordt. Daarbij stimuleert dit stofje de aanmaak van collageen en elastine die voor stevigheid zorgen, en vermindert het de aanwezigheid van pigmentvlekken. Ook worden enzymen die collageen en elastine afbreken geremd.

Vitamine A zuur-crème is alleen op recept verkrijgbaar bij de apotheek en wordt doorgaans vergoed door de zorgverzekeraar. Meestal wordt het als anti-acnémiddel gebruikt. Vitamine A zuur moet door een arts voorgeschreven worden omdat het de huidstructuur echt beïnvloed.

Dat het in smeersels verwerkte vitamine A zuur, ook bekend als tretinoïne, te boek staat als een medicijn is niet voor niets. In tegenstelling tot zijn veel mildere zusje retinol, dat wel in de cosmeticaschappen is te vinden, kan vitamine A zuur bij verkeerd gebruik tot flinke huidirritaties leiden. De dosering moet langzaam opgebouwd worden en altijd in combinatie met een kalmerende crème.

Cosmetica met retinol zijn zonder recept te verkrijgen. Dit is een populair ingrediënt in antirimpel crèmes, maar helaas aanzienlijk minder effectief dan tretinoïne (vitamine A zuur). Retinol is erg instabiel (kan slecht tegen licht en zuurstof) en daar komt bij dat het ook irriterend kan werken. Veel commerciële bedrijven zullen er dus voor kiezen een laag percentage te gebruiken om zo te voorkomen dat mensen gaan klagen over irritatie. Dit zal niet of nauwelijks werken.

Andere vormen van vitamine A werken niet zo goed als retinol en zeker niet zo goed als tretinoïne. Wie ondanks de mindere kanten van vitamine A zuur-crème ( kans dus op ernstige huidirritaties) toch besluit ermee aan de gang te gaan, moet overigens flink geduld oefenen. Pas na een maand of drie, vier is er enig effect te bespeuren. Succes is niet verzekerd, want niet iedere huid blijkt aan te slaan op vitamine A zuur.

Indien u goed advies wil hebben om retinol en tretinoïne op een goede en veilige manier te gaan gebruiken neem dan contact op met schoonheidssalon Any Time. Wij kunnen u er alles over vertellen en u in het gebruik begeleiden.