EEN DROGE HUID EXFOLIËREN MET AHA

 

Er bestaan verschillende soorten exfolianten: AHA’s (alphahydroxyzuren waaronder glycolzuur) en BHA (betahydroxyzuur: salicylzuur). Kort gezegd is BHA het meest geschikt voor een gecombineerde tot vette huid of een huid die last heeft van puistjes. AHA is het meest geschikt voor een droge- of zonbeschadigde huid. Helaas zijn veel mensen onnodig bang voor het gebruik van een AHA-exfoliant. Ze hebben de angst dat een exfoliant hun droge huid nog meer zal uitdrogen of beschadigen. Het tegendeel is echter waar. Een AHA-exfoliant kan er juist voor zorgen dat je droge, doffe huid weer gaat stralen.

WAT IS AHA

AHA staat voor alphahydroxyzuur, maar laat je niet afschrikken door het woord ‘zuur’. De ingrediënten in AHA producten zijn namelijk veel zachter voor je huid dan andere producten die je huid exfoliëren, zoals een scrub. Er zijn verschillende soorten AHA’s die veelvuldig gebruikt worden, maar de twee meest effectieve en best onderzochte zijn glycolzuur en melkzuur. Producten met glycolzuur of melkzuur zijn het meest efficiënt in concentraties tussen de 5% en 10% en zijn om je huid er jonger uit te laten zien.

AHA: IDEAAL VOOR DE DROGE HUID

Exfolianten met BHA kunnen je huid tot in de porie reinigen, wat ze geschikt maakt voor een gecombineerde tot vette huid en een huid die gevoelig is voor of last heeft van puistjes. AHA-exfolianten zijn juist het meest effectief aan het huidoppervlak en door hun unieke eigenschappen voornamelijk geschikt voor een droge huid. Door het verwijderen van dode huidcellen van het huidoppervlak wordt huidveroudering door zonneschade, zoals pigmentvlekjes, minder zichtbaar. Daarnaast helpt een AHA-exfoliant om je huid te hydrateren. Daardoor wordt een doffe huid tegengegaan en krijgt je droge(re) huid haar natuurlijke glans terug.

LEES HIER ALLES OVER DE VERSCHILLENDE SOORTEN ALPHAHYDROXYZUREN:

 

 • Glycolzuur
  Glycolzuur komt van nature voor in rietsuiker en is het paradepaardje van de alphahydroxyzuren. Glycolzuur is namelijk de best onderzochte AHA en onderzoek heeft uitgewezen dat glycolzuur, samen met melkzuur, de meest indrukwekkende resultaten oplevert voor alle leeftijden en huidtypen.
  Glycolzuur is zo bijzonder omdat het bestaat uit kleine moleculen die gemakkelijk door de bovenste lagen van je huid kunnen doordringen en zo de onderliggende, gezonder uitziende huid zichtbaar maakt. Glycolzuur heeft ook de eigenschap om je huid te hydrateren en helpt je huid te “leren” om de natuurlijke vochtbalans op peil te houden. De meeste AHA-exfolianten van Paula's Choice zijn op basis van glycolzuur.
 • Melkzuur
  Melkzuur kan worden verkregen uit melk en doet in principe hetzelfde als glycolzuur, maar doet dit alleen wat langzamer omdat melkzuur een grotere molecuulstructuur heeft. Hierdoor kan melkzuur net iets minder goed in de bovenste lagen van de huid doordringen. Melkzuur in concentraties vanaf 2% werkt hydraterend, vanaf 5% kan het exfoliërend werken, maar tussen de 5% en 10% zou ideaal zijn voor een huidverzorgingsproduct met exfoliëren als hoofddoel.
 • Appelzuur
  Deze AHA komt van nature voor in appels. De moleculen van appelzuur zijn groter dan glycolzuur en melkzuur, maar is nog steeds in staat om je huid te exfoliëren en werkt daarnaast als een antioxidant. Appelzuur is in concentraties van 1% - 2% een goede aanvulling op exfolianten die al glycolzuur en melkzuur bevatten. Op deze manier wordt je huid op verschillende niveaus geëxfolieerd./li>
 • Wijnsteenzuur
  Wijnsteenzuur komt van nature voor in druiven en – niet geheel onbelangrijk – rode wijn. De moleculen van wijnsteenzuur zijn nog een beetje groter dan appelzuur en bijna twee keer groter dan glycolzuur.
  Wijnsteenzuur kan dienst doen als exfoliant als het in dezelfde concentraties wordt gebruikt als glycolzuur of melkzuur. Er zijn formuleringen waarbij het wordt gebruikt voor een meer doelgerichte exfoliatie, waarbij verschillende zuren op verschillende huidniveaus effectief zijn. Wijnsteenzuur wordt echter vaker gebruikt om andere exfolianten te ondersteunen in het behouden van de juiste pH-waarde die essentieel is voor een optimale werking van exfolianten.
  De Resist Anti-Aging Advanced Smoothing Treatment 10% AHA bevat een combinatie van bovenstaande 4 alphahydroxyzuren. Deze exfoliant zorgt dus voor exfoliatie in verschillende lagen
 • Citroenzuur
  Citroenzuur komt voor in verschillende citrusvruchten. Vanaf concentraties van 10% of hoger kan het werken als een exfoliant, maar het wordt vaak wel gezien als een meer irriterende exfoliant omdat het een lage pH-waarde van 2.2 heeft.
  In veel huidverzorgingsproducten komt citroenzuur in kleine hoeveelheden voor als antioxidant. Ook wordt het gebruikt om de pH-waarde te sturen, zodat exfolianten een pH-waarde hebben waarin ze effectief zijn, maar toch mild voor de huid. Sommige AHA-producten bevatten citrusextracten waarbij wordt geclaimd dat ze werken als natuurlijke AHA’s. Dat klinkt natuurlijk goed, maar er zijn geen onderzoeken gepubliceerd die bewijzen dat zulke extracten daadwerkelijk je huid kunnen exfoliëren.
 • Amandelzuur
  Deze AHA wordt niet zo vaak gebruikt als andere AHA’s, omdat er minder onderzoek is die het gebruik ondersteunt. Maar amandelzuur moet niet onderschat worden. Het is de AHA met de grootste moleculen, waardoor het langzaam in de huid trekt en dat is interessant voor mensen met een gevoelige huid.
  Onderzoek heeft ook aangetoond dat amandelzuur je huid kan stimuleren om meer talg aan te maken, dit is natuurlijk niet ideaal voor mensen met een vette of gecombineerde huid, maar kan wel een uitkomst bieden voor mensen met een droge huid.
  In onderzoek waarbij amandelzuur wordt gebruikt als peeling worden er concentraties van 20% tot 40% gebruikt, maar welke concentraties voorkomen in huidverzorgingsproducten is niet bekend.